+36 30 632 4642 blueseedkft@gmail.com

A szója termesztésénél különleges szerepe van az úgynevezett Bradyrhizobium japonicum baktériumnak, illetve a Bradyrhizobium japonicum baktérium faj törzseinek és biotípusainak.

Ha ilyenek vannak a talajban, ezek a szója gyökérzetén fejlődő gümőkben a légköri nitrogént megkötik és a növénynek átadják. Ennek eredményeként a gazdanövény (szója) nagyobb termést hoz, és nitrogénnel gazdagítja a talajt.

Az európai talajokban eredetileg nincs szója Bradyrhizobium japonicum. Ezért szükséges az elvetni kívánt magvakat különleges Bradyrhizobium japonicum törzseket tartalmazó készítményekkel, oltóanyagokkal kezelni.

szoja gumok

Jól láthatók a szója gyökérzetén fejlődő gümők.

R
Nagy nitrogénkötő képességű
R
Bradyrhizobium
japonicumokat tartalmazó
rhizonat extra
R
Biotermesztésnél is felhasználható
R
Hozamfokozó szója oltóanyag

RhizoNat Extra alkalmazása

RhizoNat Extra termék alkalmazása során az alábbi eredményeket kaptuk.

Termékünk előállítása során olyan eljárást alkalmazunk, amely eredményeként nyert Bradyrhizobium japonicumok a szántóföldi termesztés során előforduló legtöbb talajtípuson jól szaporodnak és jó nitrogénkötő képességgel rendelkeznek.

A Bradyrhizobium japonicum törzsek szaporítását nem mesterséges táptalajon, hanem talajban termesztett szója gyökérzetén fejlődő gümőkben végezzük GMO mentes szója fajtákon, műtrágya és vegyszermentes területen.

Az oltóanyag hatása igen jó, mivel nem egy Bradyrhizobium japonicum törzset, hanem a természetes viszonyok között legjobban szaporodó és nitrogént legjobban megkötő Bradyrhizobium japonicum törzsek populációját tartalmazza, amely a különböző termesztési viszonyokhoz tág határok között tud alkalmazkodni.

Az oltóanyag valamennyi eddig ismert oltóanyagnál tartósabb és hosszabb élettartalmú, mivel mindössze csak 5% vizet tartalmaz. A kiszáradással szemben ellenálló Bradyrhizobium japonicumokat száraz és hűvös helyen tartva, ezek két évnél hosszabb ideig is megtartják maximális fertőző- és nitrogénkötő képességüket.

Az oltóanyag használata esetén a szója növény hektáronként 180-200 kg nitrogént köt meg a légkörből, melyből 50%-ot saját maga használ fel, a többit a talajban hagyja az utónövénynek.

szoja gumok

oltóanyaggal nem kezelt növény

RhizoNat Extra oltóanyaggal kezelt növény

A búza hozama közel 25%-kal több volt a szója elővetemény után